Dureri de spate
Durerea de spate este orice fel de durere sau disconfort, care apare în partea din spate. Această problemă apare foarte frecvent și afectează calitatea vieții. Poate apărea ocazional sau poate fi cronică, însemnând o durată mai mare de 3 luni.
Varietatea gravității este amplă: de la durere ușoară, surdă, supărătoare, până la una acută, ascuțită, severă, persistentă. Ea poate limita mișcările și să interfereze cu activitățile zilnice. Uneori, durerile pot fi atât de severe, încât să forțeze persoana să se întindă în pat, fără să se mai poată mișca.
Durerea de spate poate fi localizată într-o anumită zonă sau poate apărea pe o porțiune mai întinsă a spatelui.
La nivelul spatelui există mai multe structuri : coloana vertebrală, măduva spinării, nervi, discuri intervertebrale, mușchi, ligamente și tendoane. Funcționarea coloanei per ansamblu, posedă o unitate funcțională nedisociabilă, mobilă și armonioasă, posedând și o formă de îmbinare, mai exact o punte între vertebre, pe sub care trece rădăcina nervoasă.
Afecțiunea uneia dintre aceste unități mobile va duce la un dezechilibru a segmentului mobil, rezultatul unor succesiuni de evenimente de tip cascadă. Poate apărea o dereglare în acest sistem, o suprasolicitare musculară denumită contractură, fiind un mecanism de apărare. Această contractură poate antrena o durere prin declanșarea activității receptorilor. Stimularea lor se produce ori de câte ori țesuturile sunt traumatizate. Senzația este percepută în mod neplăcut, o avertizare, un sistem de alarmă că ceva nu este în regulă.
Durerea de spate este cauzată de :
-
Iritarea mecanică a structurilor nervoase
-
Iritarea chimică
-
Mecanismul vascular la nivel epidural
-
Mecanism inflamator
Durerea de spate are la bază diferite teorii, cea mai răspândită, fiind teoria care abortează corpul uman ca pe un circuit bioelectric închis. Rețeaua bioelectrică nu circulă doar prin nervi, ci și prin vase de sânge, tendoane, ligamente, mușchi, oase. Toate celulele vii au un anumit potențial electric și prezintă un echilibru foarte delicat. Traumatisme multiple, deshidratarea, postura corporală incorectă, demineralizarea-> sunt factori de perturbare sau chiar blocare pe anumite porțiuni a circuitului bioelectric. Blocarea conexiunilor electrice este sursa durerii.
Mecanismul etiopatologic al durerilor de spate sunt traumele, șocurile, efortul fizic necontrolat, poziții vicioase, sedentarismul, expunerea la frig, curent, stres.
Toți acești factori destabilizatori sunt punctul de pornire pentru apariția modificării proprietăților fizico-chimice discale( nucleul discului conține o substanță gelatinoasă, compusă din proteoglicani și mucopolizaharide) , fapt ce duce la dezechilibrul dintre presiunea hidrostatică și ancotică în interiorul nucleului pulpos. Rolul acestor proprietăți fizico-chimice este de a capta și reține molecule de apă, în așa mod nucleul pulpos este alcătuit din apă circa 83-88 % . Pierderi de apă, adică deshidratarea discului duce la scăderea în înălțime și în mobilitate. Ulterior, presiunea pe articulațiile fațetare va crește.
Aceste articulații ale coloanei încep să se erodeze, ce antrenează așa numitul sindrom fațetar cu toată simptomatologia caracteristică, inclusiv afectarea nervului sinovertebral. Mușchii și ligamentele devin flasce și mai puțin elastice, apare faza instabilității. Vertebrele se vor mișca mai mult, decât trebuie. Apare mișcarea de translație antero-posterior, stânga-dreapta, numitul efect forfecar (microtraumatisme repetative care antrenează durerea și scade mobilitatea corpului ).
Caracteristic pentru faza a III -a este implicarea organismului prin încercarea de restabilizare. Porțiunea segmentului vătămat al coloanei este stabilizată prin spasm muscular, consecințele acestui mecanism protector este rigidizarea, pierderea mobilității, ligamentele se îngroașă și își pierd elesticitatea, rezultând osteofitoza sau ciocurile. După cum observăm, mecanismul patogenic al durerii de spate este extrem de complex.
Tratamentul durerii de spate este conservator, în cele mai multe cazuri non-chirurgicale și presupune Decompresie sau Elongație și Mobilizarea Vertebrală cu efect de rehidratare, suficientă pentru discul vertebral, Fizioterapie, Kinetoterapie, Masaj, tratament medicamentos oral și Injectabil.
Această abordare multi-disciplinară o regăsiți în cadrul Clinicii D.I.R. Coloana Vertebrală!
Tratamentul este personalizat, multiple afecțiuni ale coloanei vertebrale fiind tratate fără operație!