top of page

Scolioza

        Scolioza este o afecțiune în care coloana vertebrală este deviată în plan frontal (într-o parte), în același timp poate fi și răsucită (rotată în jurul axului ).

       Apare la mijlocul spatelui (coloana toracică) sau în partea de jos a spatelui (coloana lombară).

      Coloana vertebrală se curbează în forma literei ” S” .

Cauze

     Apariția scoliozei în 80 % din cazuri, nu este cunoscută. Aceasta este numită scolioza idiopatică.

    La copiii care au acest tip de scolioză, în mod obișnuit primele simptome apar la vârsta de 8 - 10 ani. Majoritatea cazurilor de scolioză au grad de severitate medie. În cazurile de scolioză medie și severă, curburile coloanei continuă să se accentueze în timp.

    În perioada de creștere, cum ar fi creșterea rapidă din timpul adolescenței, curburile se pot agrava.

    Curburile mai mici de 30 grade, adesea se opresc din evoluție odată cu stoparea creșterii scheletului, în timp ce curburile mai mari se pot agrava pe toată perioada adolescenței, iar evoluția poate continua și la maturitate dacă nu sunt tratate.

Factorii ce pot sugera un potențial de creștere al curburii

  • vârsta copilului și stadiul de dezvoltare sau maturitate al scheletului când a fost diagnosticată scolioza;

 Cu cât este mai puțin maturizat scheletul în momentul diagnosticării, cu atât mai mare este șansa ca scolioza să se agraveze în timp.

  • mărimea curburii;

 

 Cu cât este mai curbată, cu atât mai mare este și riscul de a se agrava în timp.

  • localizarea și forma curburii;

 

 Localizarea în partea superioară a coloanei vertebrale, se agravează adesea mai mult decât cele situate în partea inferioară a coloanei.

      Scolioza este una dintre cele mai frecvente boli ale copiilor și adolescenților, 2 % -3 % dintre aceștia fiind diagnosticați cu scolioză.

     Această boală care poate evalua spre invaliditate, apare de obicei la pubertate și este de 4 ori mai frecventă în rândul fetelor, decât în cea a băieților.

 Cum se explică această incidență ?

      Scolioza se manifestă din cauza modificărilor hormonale declanșate în cazul fetelor la vârsta de 9 - 12 ani.

     Creșterea nivelului hormonilor feminini, conduce la relaxarea și slăbirea ligamentelor, mușchilor și a articulațiilor aferente coloanei vertebrale.

     Aceste modificări determină deformarea coloanei în cazul fetelor, predispuse genetic la scolioză.

    Purtarea ghiozdanului pe o parte sau poziția greșită în bancă poate fi una din cauzele secundare ce provoacă scolioza. Acest fapt însă nu poate fi considerat general, pentru că atunci ar suferi deformări ale coloanei vertebrale în aceeași proporție și băieții, ceea ce nu se întâmplă.

    Dacă părinții suspectă prezența unei curburi a coloanei la adolescent, atunci acesta trebuie examinat de către medicul specialist, fie prin programul de screening școlar, fie cu ocazia unei vizite la cabinetul medical.

bottom of page