Hernia de disc
Hernia de disc reprezintă una dintre cele mai frecvente și dureroase afecțiuni ale coloanei vertebrale. Atunci când o parte din discul intervertebral se fragmentează și ajunge să comprime rădăcinile nervoase sau măduva spinării, rezultând până și dureri puternice, severe.
Discul intervertebral poate să hernieze în timpul efectuării unei mișcări bruște, greșite, efort fizic cu mecanica corporală incorectă, dar în cele mai multe cazuri, herniază ca urmare a:
-
unui proces lung de uzură (cauzată de postura incorectă);
-
multiple minitraumatisme;
-
poziția incorectă îndelungată;
-
expunerea la frig și curent;
-
ortostatismul îndelungat;
-
șocuri;
-
stres
Fondul pe care se instalează boala discală, îl constituie musculatura debalansată, flască și insuficient pregătită.
Discul intervertebral este o structură anatomică între corpurile vertebrale și funcționează ca un amortizator de șocuri sau ca o bucșă de cauciuc la suspensiile automobilelor. El preia șocurile și solicitările excesive, care se exercită asupra vertebrelor în viața de zi cu zi. Totodată, discul intervertebral are rolul de a permite mișcarea independentă a vertebrelor, una față de alta, ceea ce ne permite să ne aplecăm, să ne rotim sau să efectuăm mișcări complexe ale trunchiului.
Discul intervertebral are o structură complexă, fiind alcătuit dintr-un nucleu pulpos și un inel fibros. Nucleul pulpos este la interior, precum un gel ce reține apa și el este elementul cheie, care amortizează șocurile și permite mișcarea vertebrelor.
Inelul fibros este dispus de jur împrejurul nucleului pulpos și are rolul de a îl ține pe loc în tensiune, ca un ligament articular.
Hernia de disc , înseamnă uzura și deplasarea nucleului pulpos către canalul medular, unde comprimă rădăcina unui nerv spinal.
Cele mai afectate discuri sunt ultimile 2 discuri lombare - > L4 - L 5 ,datorită faptului că susțin și cea mai mare parte din greutatea corpului, comparativ cu discurile de mai sus.
Cum apare hernia de disc în zona lombară
Primul pas pentru producerea herniei de disc lombare, este așa numitul proces de degenerare a nucleului pulpos, care se produce în timp îndelungat, în condițiile fie ale unor eforturi fizice mari, repetate, în special ridicarea de greutăți, fie datorită sedentarismului prin munca de birou, cu menținerea unor poziții fixe îndelungate.
În această perioadă, pacienții acuză dureri lombare joase și o rigiditate a spatelui.
Din punct de vedere fizic, această degenerare înseamnă o pierdere a capacității nucleului pulpos de a reține apa, ceea ce îi schimbă proprietățile fizice. El devine astfel mai puțin elastic și mai puțin rezistent la șocuri, scade în înălțime și se fragmentează. Din acest motiv, între vertebre apar mișcări de forfecare, ce pe lângă durere, produc ruptura fibrelor din inelul fibros.
Următorul pas, este producerea herniei propriu-zise, de obicei la un efort cu ridicarea greutăților sau traumatisme/cădere , accident rutier.
Datorită greutății suplimentare, presiunea exercitată pe disc, stoarce sau propulsează efectiv un fragment din nucleul pulpos, printr-o zonă slabă (ruptură) a inelului fibros, pe care o mărește. Acest moment este deosebit de dureros, durerea fiind resimțită ca un junghi violent în zona lombară, care coboară pe picior.
Stadiile herniei de disc
Evoluția herniei de disc, este descrisă de H. D. Saunders
-
Protruzia discală -> Fază incipientă, în care materialul nuclear este deplasat, împingând sau penetrând primele câteva fibre din inelul fibros. Apare o stare de disconfort sau dureri ușoare, cu dispariția lor în repaus;
-
Prolaps sau debord discal -> Fragmentul herniat nu a părăsit complet spațiul discal, discul fiind " bombat " . Clinic se manifestă cu dureri suportabile, apar restricții la mișcare, cu reducerea mobilității, durerea crescând în intensitate, care " taie respiratia ".
-
Extruzia discală -> Hernia de disc propriu zisă, este un stadiu mai avansat, în care fragmentul herniat este complet înafara spațiului discal, dar este încă în continuitate cu acesta. Porțiunea de disc proeminentă, presează și irită ligamentul posterior sau rădăcina nervoasă, ori ambele. Durerile sunt atroce cu parestezii ce însoțesc aria de distribuție a nervului compresat. Apar semne neurologice.
-
Sequestru -> Marialul nuclear migrează înafara discului, având aspect de discontinuitate ”Picătura în cădere liberă” , putăndu-se scurge la nivelul vertebrei subiacente în canalul spinal. Aria de distribuție devine mai mare, cu dureri pe traectul nervilor compresați, de tip poliradicular, semne neurologice clare, cu sau fără afectarea funcționalității unor organe interne (disfuncționalitate vizuală, anală) .
Tratamentul herniei de disc
În urma unei consultații, se stabilește diagnosticul, stadiul, evoluția și starea clinică a pacientului, tratamentul fiind personalizat.
Vestea bună este că hernia de disc, în cele mai dese cazuri se tratează nechirurgical, prin metode non-invazive, cum ar fi Decompresia Vertebrală Tridimensională, alternată cu tehnicile manuale de Mobilizare a Coloanei Vertebrale, practicate în clinica noastră.