Spondiloza
Degradarea coloanei este mai accelerată atunci când este permanent suprasolicitată. O structură de rezistență, tot odată este flexibilă și îndeplinește toate funcțiile de protecție a măduvei spinării, acesta fiind tractul principal între sistemul nervos periferic și vegetativ cu cel central. Asupra acestui ”Turn Eiffel” acționează diferite forțe, cum ar fi forța gravitațională, masa corporală, etc. Încărcată necorespunzător - uzura, erodarea tuturor structurilor se manifestă prin afecțiunile degenerative a coloanei vertebrale.
Fiind încărcată prin susținerea capului, brațelor, cutiei toracice, pe masură ce ne coborâm(deplasăm) către zona lombară, aceste forțe verticale cresc. Cu ajutorul brațelor, ridicăm/ducem diverse greutăți, diversificăm diverse mișcări permanente în care angajăm coloana.
Acum, imaginați-vă că la aceste mișcări făcute zi de zi, efectuate incorect, se adaugă pozițiile vicioase în ortostatiză sau stat pe scaun la birou, la volan, ridicarea greutăților incorect sau opusul - sedintarismul prelungit, toți acesti factori degradează coloana mai rapid. Apar la marginea structurilor osoase depuneri, excrescente osoase ( ciocuri de papagal ) dezvoltate pe marginea unei suprafețe articulare al cărui cartilagiu este afectat de artroză sau pe marginea platoului vertebral, prin urmare în zone de stres mecanic.
Concomitent se degradează și cartilajul care acoperă osul articular. Pe zi ce trece, cartilajul iși pierde proprietățile lui de lubrifiere și de facilitare a mișcării, ceea ce duce la degradarea întregii articulații. Din păcate nu suntem învățați de mici, cum să ne ridicăm corect din pat, cum să stăm corect pe scaun, cum să ridicăm corect greutăți, etc.
Spondiloza este o afecțiune degenerativă a coloanei, distribuită pe întreaga coloană, de sus până în jos. În cele mai dese cazuri apare în zone de utilizare intensivă, evident stres mecanic - > cum ar fi regiunea lombară și în regiunea cervicală, însoțită de amețeli, vertijuri, amorțeală sau senzație de furnicături a membrelor superioare sau inferioare.
Manifestările clinice ale spondilozei
În primul rând, durerea apare pe fond de oboseală, statul mult în picioare.
Senzațiile de amorțeală, furnicături sunt frecvente.
Anatomic, din zona cervicală se propagă un grup de nervi pentru membrele superioare, iar din coloana lombară - nervii pentru membrele inferioare. În consecință, dacă este vorba de spondiloză cervicală, vor exista simptome în zona brațelor, cu apariția amorțelilor, furnicături la nivelul mâinilor, scăderea de forță musculară.
Acest tablou clinic, poate dura ani și generează un șir de întrebări: Ce e de făcut ? Se poate trata?
Cu adevărat înspăimântătoare pentru pacienți cu spondiloză cervicală, sunt amețelile și pierderea echilibrului.
Traiectul arterei care irigă partea posterioară a creierului, trece prin coloana vertebrală. Artera poate fi comprimată din cauza procesului degenerativ a coloanei, cu scăderea debitului sangvin și prin consecință scăderea oxigenării creierului.
Hipoxia zonei posterioare a creierului, cauzează aceste stări de sincopă - amețeli sau pierderea echilibrului; țiuitul; vâjâiala în urechi; etc. Acestea se pot accentua la mișcări bruște a capului.
Majoritatea bolnavilor cu spondiloză cervicală, se adresează medicului când acest tip de afecțiune a ajuns în stadii avansate care îi sperie foarte tare.
Tratamentul spondilozei este conservator și implică Decompresia Vertebrală, Mobilizarea coloanei, Fizioterapie.
Preferabil ar fi, complementarea cu tratament medicamentos antiinflamator și antialgic.